Autor
Organizator
Seminarium doktoranckie
Serdecznie zapraszamy na otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego z prof. Jarosławem Dumanowskim odbywające się w ramach 12. Europejskiego Festiwalu Smaku.Zwieńczeniem wydarzeń związanych z ideą tegorocznej edycji festiwalu Historia smakuje, powiązanej z odkryciem przez prof. Jarosława Dumanowskiego spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej jest otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego.
Program seminarium:
Jarosław Dumanowski, „Dobrze zrobiwszy, jeść smaczno, aż na zdrowie będzie”. Czytanie dawnych przepisów kulinarnych
Agnieszka Kuś, Odrodzenie od kuchni. Renesansowy dwór Jagiellonów
Maciej Barton, „Szlacheckie” i „ordynaryjne”. Przepisy kulinarne Paschalisa Radolińskiego z około 1822 roku
Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Piernik toruński. Historia pieprznego ciastka
Spotkanie odbędzie się w Sali Unii Lubelskiej naszego klasztoru w piątek, 11. września o godzinie 17:00.
Zdjęcie: Brooke Lark (Unsplash).
Europejski Festiwal Smaku
Więcej o 12. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku na stronie w linku poniżej.Program 2020