Centrum Dziedzictwa Kulinarnego

12. Europejski Festiwal Smaku

08

wrzesień

Seminarium doktoranckie

Serdecznie zapraszamy na otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego z prof. Jarosławem Dumanowskim odbywające się w ramach 12. Europejskiego Festiwalu Smaku.

Zwieńczeniem wydarzeń związanych z ideą tegorocznej edycji festiwalu Historia smakuje, powiązanej z odkryciem przez prof. Jarosława Dumanowskiego spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej jest otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego.

Program seminarium:
Jarosław Dumanowski, „Dobrze zrobiwszy, jeść smaczno, aż na zdrowie będzie”. Czytanie dawnych przepisów kulinarnych
Agnieszka Kuś, Odrodzenie od kuchni. Renesansowy dwór Jagiellonów
Maciej Barton, „Szlacheckie” i „ordynaryjne”. Przepisy kulinarne Paschalisa Radolińskiego z około 1822 roku
Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Piernik toruński. Historia pieprznego ciastka

Spotkanie odbędzie się w Sali Unii Lubelskiej naszego klasztoru w piątek, 11. września o godzinie 17:00.

Zdjęcie: Brooke Lark (Unsplash).

Europejski Festiwal Smaku

Więcej o 12. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku na stronie w linku poniżej.